Vragen.DigitaleFotografieTips.nl

Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

In this Discussion

Tagged

HELP! Kaart niet geformatteerd, nu belangrijke foto's kwijt?!!!
 • Beste,
  Ik heb gisteren een bruidsreportage gemaakt. Ik had de dag ervoor een nieuwe SD kaart gekocht voor mijn Nikon D80 die ik niet geformatteerd had (dom dom dom!). Ik heb er zo'n 250 foto's mee geschoten in RAW, waarvan ik een aantal nog even heb terug zitten kijken en ineens uit het niets begon de kaart de melding "kaart formateren" aan te geven. Toen besefte ik pas wat ik natuurlijk had moeten doen voordat ik de kaart ging gebruiken (en ben dus snel overgeschakeld op een andere kaart) maar ik kon mijn foto's al niet meer terug zien op de bewuste kaart!! Nu is mijn vraag, staan die foto's er nog op en hoe kan ik ze terugkrijgen? Zowel in mijn camera als in de de laptop geeft hij de melding "kaart formatteren?" aan. Wat nu te doen?!!!
  Tot overmaat van ramp gaf een andere kaart ook nog de melding CHR aan. Komt dit omdat de contactpuntjes vies zijn of is de camera echt op zijn retour, of........?!!
  Alvast bedankt voor het meedenken!!
  Groeten, L.
 • 11 Reacties sorted by
 • Kun je de kaart benaderen via windows verkenner?

  Zie je dan een lege kaart?

  Verwijderen van data is vaak niet meer dan de beveiliging voor overschrijven opheffen. Dan staat het er nog gewoon op maar hij laat het niet meer zien. Formateren is echt verwijderen van de schijf. Dat duurt meestal wel even dus als het formateren nog niet is afgemaakt dan heb je een deel van de data nog. Als het formateren nog moet starten dan zou je alles nog moeten hebben. Zoek eens op internet naar gratis data-recovery / rescue software. Daarmee zou ik proberen de data te redden. Maar misschien heeft iemand een beter idee?

 • FrankAbbing, bedankt voor je antwoord! Als ik de kaart via windows verkenner probeer te benaderen laat hij precies hetzelfde bericht zien: "kaart moet eerst geformatteerd worden". Maar je begrijpt, ik ga niet gemoedwillig de kaart formatteren want ik ben bang dat dan echt alles verdwenen zal zijn. Ik heb nu nog hoop dat alles er gewoon nog opstaat, het probleem is vooral dat ik uberhaupt niet meer op de kaart kom. Ik zal zeker eens een datarecovery programma gaan proberen. Iemand ervaringen hiermee?
  Ik vrees trouwens dat mijn camera zelf echt de schuldige is (ouderdom? 5 jaar geleden gekocht) en het aan het begeven is. Want zelfs mijn derde kaart (laatste van de reportage) geeft nu ook aan dat deze geformatteerd moet worden, hij leest echt niets meer af. Dus nu heb ik echt een probleem wat betreft de fotos :(.
 • Ok, stand van zaken: De fotos van de derde kaart heb ik veilig kunnen stellen door de camera als cardreader te gebruiken. Door hem aan te sluiten op de computer kon ik de fotos wel bekijken. Dus heb ze meteen overgebracht naar een veiliger onderkomen. De andere 2 kaarten trapten daar mooi niet in (degene die geformatteerd wilde worden en degene die de CHR code aangaf), dus nu een recoveryprogramma maar eens proberen...
 • Hoi Liset, ik heb goede ervaringen met Photorescue (http://www.digitalefotografietips.nl/nabewerking/fotosterughalen/).

  Een ander alternatief is misschien de kaartjes proberen te lezen in een andere D80?
 • Hoi Kenneth,
  Ik heb het weekend meerdere programma's geprobeerd, waaronder ook photorescue. Bedankt voor de tip. Helaas kom ik nog steeds niet verder. Ik zie de melding "fotokaart eerst formatteren" als een soort barriere voor mijn foto's en ik denk dat de programma's dit ook zo zien. De kaart heb ik ook nog in een andere Nikon camera gehad, maar heeft ook niet mogen baten. Vanmorgen het Nikon Servicepoint aan de telefoon gehad maar die kunnen er ook niets mee. En bij de leverancier van de kaart krijg ik nog geen gehoor. Dus komt het erop neer dat ik mijn kaart zou moeten formatteren en daarna photorescue gebruiken? Ik vind het vreselijk, maar ik zie op dit moment geen andere oplossing. En dan is het nog maar de vraag of je alles terug kunt halen. Iemand ervaring hiermee? Nog andere suggesties???
  De tweede kaart met de CHR melding heb ik al opgegeven, die doet helemaal niets meer. Geen melding, geen error, niets. Alleen een zandlopertje dat veel te lang onderweg is....
 • Liset,

  Ik zat nog eens te denken, als de camera naar de kaart kan schrijven, dan moet hij het gewoon goed doen. Wat voor een kaartje is het? Merk en specificatie (snelheid)? Gebruik je een externe kaartlezer, wat is dat voor lezer? Accepteert die meerdere typen kaarten? Eén kaartje is het nieuwe kaartje, de rest zijn oudere kaartjes?
 • Hallo allemaal! Excuus voor het lange wegblijven, wil jullie toch graag nog even op de hoogte stellen van de stand van zaken: Heb met mijn sd kaart naast me even de tijd genomen om een oplossing te verzinnen voor bovenstaand probleem en onderwijl zo veel mogelijk mensen ingeschakeld die ook maar een greintje verstand hebben van computers en digitale fotografie. En uiteindelijk is het mijn eigen trouwe vader die HET programma heeft opgeduikeld dat mijn kaart gered heeft! Ik heb tientallen programma's geprobeerd en geen enkel programma herkende de kaart of wilde hem niet accepteren omdat hij zogenaamd eerst geformatteerd moest worden. Het programma wat uiteindelijk AL mijn fotos (386 stuks) in origineel RAW bestand heeft terug kunnen halen heet ICARE Data recovery software. Ik ben zo blij!!! (Vooral ook blij omdat ik gewacht heb tot we een oplossing hadden en niet het kaartje geformatteerd heb, want dan weet ik zo net nog niet of hij alles had terug kunnen halen! )Dit programma trok alles in een uur tijd tevoorschijn, ongeloofelijk!

  Helaas heeft dit programma het tweede "corrupte" kaartje (minst belangrijke kaart gelukkig) nog niet kunnen redden omdat hij deze gewoonweg niet in de drive (welke dan ook) ziet zitten. Ik heb het idee dat het misschien nog zou helpen als ik deze kaart wellicht zou kunnen schoonmaken? Heeft iemand ooit zo'n kaartje schoongemaakt? En met wat?? In ieder geval..... ICare!! BEDANKT!!! You DO care!!! :):):):):):):)
 • Al easeus geprobeerd? Ik heb er al meer keren een redding mee verricht?
  http://www.easeus.com/download.htm
 • Beste Liset,
  Die probleem heb ik ook paar keer gehad. Als je dat melding krijgt probeer eens met een externe cardreader naar de computer overzetten. Dan zie je zelf ook waarschijnlijk de foto's staat op de card.
  Mvg
  Engin
 • Hoi Liset,

  Dank voor je reactie dat het gelukt is, kunnen velen een voorbeeld aan nemen! Want vaak laat men na het stellen van een vraag, niets meer van zich horen :|
 • Hoi,
  Ik ben net nieuw op dit forum en net terug van vakantie en heb dit probleem ook gehad. 1050 foto's gemaakt en niet meer terug te krijgen omdat kaart niet herkend wordt, moet eerst geformatteerd worden.
  Diversen software er op los gelaten maar niks hielp.
  Uiteindelijk op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf. Ik ben terecht gekomen bij "Recoverfab" in Duitsland. Goede recenties overgelezen. En heel prettig dat ze werken met 'no cure no pay' De mail wisseling was zeer goed en uiteindelijk het aller belangrijkste. Al mijn foto's weer terug.
  Kom je er dus niet meer uit dan kan ik Recoverfab aanbevelen.
  Want het zou zonde zijn als je je dierbare foto's echt kwijt bent. :)