Vragen.DigitaleFotografieTips.nl

Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

In this Discussion

Tagged

RAW bestandsformaat niet herkend
 • Ik heb recent een nieuwe camera hebben gekocht. Hiervoor heb ik altijd in RAW formaat gefotografeerd en nu wordt opeens het RAW bestand van de camera niet meer herkend in mijn favoriete fotobewerkingssoftware?
 • 6 Reacties sorted by
 • Dit komt, omdat het RAW bestandsformaat per camera verschillend is, het is de directe registratie van de sensor zonder bewerkingen en compressie (zoals bij JPEG). Om deze bestanden te kunnen weergeven moeten softwarefabrikanten voor elk nieuw type camera een aparte definitie maken.

  Veel softwarefabrikanten kiezen er voor deze definities alleen vrij te geven voor nieuwere versie van hun fotobewerkingssoftware. Dit geldt voor Apple met Aperture en iPhoto en voor Adobe Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom. In het geval van Adobe worden nieuwe camera definities verwerkt in ‘Camera Raw’ updates, je hebt vast al eens een vermelding hiervan in het nieuws gezien. Camera Raw vormt de basis voor het bewerken van RAW bestanden in Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom.

  Op een bepaald moment wordt een oudere versie van Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom niet meer ondersteund voor de nieuwste versie van Camera Raw. Je moet dan een nieuwe versie van het programma aanschaffen waarmee je de nieuwe versie van Camera Raw kunt gebruiken. Gebruikers die niet kunnen of willen upgraden blijven daarmee in de kou staan.

  Gelukkig is er via een kleine omweg toch een manier om de RAW bestanden van je nieuwe camera te kunnen openen in een oudere versie van de software (en ik ga er hierbij vanuit dat je niet de gratis software van de camerafabrikant zelf gebruikt, vaak is dit niet de beste software).

  Zoals gezegd, voor het bewerken van RAW bestanden heb je altijd conversie software nodig. Dit maakt dat je afhankelijk bent van de camerafabrikanten om nieuwe definities vrij te geven. Wat gebeurt er als de camerafabrikant niet meer bestaat en de conversie software niet meer beschikbaar is? Adobe heeft daar een oplossing voor proberen te vinden in de vorm van de Digital Negative Specification (DNG). 

  DNG is een camera onafhankelijk formaat dat in veel verschillende applicaties kan worden ingelezen. DNG wordt ondersteund door zowel Adobe Photoshop CS5, CS4, CS3, CS2 en CS als Photoshop Elements 9, 8, 7, 6, 4 en 3 en alle versies van Photoshop Lightroom op Mac en PC. Om dit formaat zo veel mogelijk te verspreiden heeft Adobe een gratis DNG Converter gemaakt. Deze kun je gebruiken om nieuwe RAW formaten in oude software te openen!

  Bij het converteren kun je een map kiezen met RAW bestanden of bestanden naar de DNG converter slepen. Verder kun je de naamgeving kiezen, opslaglocatie en de versie van Camera Raw die je wilt ondersteunen. Vervolgens kun je de geconverteerde DNG bestanden in je favoriete fotobewerkingssoftware openen.

  Meer informatie over Adobe’s DNG formaat en de download links voor de gratis DNG Converter kun je vinden op www.adobe.com/nl/products/dng/.

 • Je fotobewerkingsprogramma updaten???
 • @ BrianMorgan; zelfs dan zal bvb photoshop je bestand niet herkennen. Zoals Kenneth aangeeft zal je het bestand moeten opslaan als "DNG" bestand.
 • Ik had uit de vraag niet begrepen dat er met fotoshop gewerkt werd????
 • Dit was een startvraag die ik stelde om mensen op weg te helpen als ze in de toekomst op dit onderwerp zoeken, er is dus geen directe case. Ik heb het inderdaad vrij neutraal fotobewerkingssoftware genoemd, ik snap de verwarring, bedankt voor het meedenken!
 • heb je al rawtherapie geprobeerd ?, deze dowload je gewoon gratis.
  succes.